שחיקת מפרק הברך

מפרק הברך – הוא אחד המפרקים החשובים ביותר, ומשמש לנשיאת משקל הגוף. מפרק זה עומד בעומסים גדולים במהלך פעילות יומיומיות, ובעקבות כך הוא נתון לפציעות ספורט רבות ולהתפתחות של מחלות ניוון ושחיקה בגיל המתקדם. זהו מפרק ציר בעל יכולת תנועה לכיפוף וליישור. מפרק הברך מורכב מעצם הירך, מעצם השוק ומעצם הפיקה. בנוסף, המפרק מכיל רצועות וגידים, וכן מבנים שונים המקנים לו כוח ויציבות. את קצוות עצמות הירך והשוק מכסה הסחוס המפרקי. הסחוס אחראי על פיזור עומסים שווה ובלימת זעזועים בזמן דריכה, וכן מקנה תנועתיות חלקה וללא כאבים של המשטחים המפרקיים זה על גבי זה.

מחלת האוסטאוארטריטיס (דלקת מפרק ניוונית) של הברך – היא מחלה הגורמת לשחיקה ולהיעלמות הדרגתית של הסחוס במפרק. גורמי הסיכון הם נטייה גנטית, גיל מבוגר, מחלות התפחותיות של המפרק, פציעות וניתוחים קודמים, היסטוריה של עבודה בעומסים גבוהים עם הברך, חולשת שרירים ועוד. כתוצאה מהיעלמות הסחוס נוצר חיכוך בין העצמות החשופות – מה שמוביל לכאבים חזקים ולהגבלה בתנועות המפרק.

שחיקה קשה של הסחוס, עם העלמות המרווח התקין
פגיעה הדרגתית בסחוס
צילום ברך תקין עם מרווחים פרקיים שמורים

כדי להגיע לאבחון חשוב לפנות לאורתופד מומחה בתחום החלפת מפרקי הברך והירך, האבחנה מבוססת על השילוב של סיפור המקרה, בדיקה גופנית ובדיקות ההדמיה (צילום ברכיים בעמידה).
הטיפול ההתחלתי הוא טיפול שמרני, שכולל בתוכו שמירה על אורח חיים בריא, תזונה נכונה, ירידה במשקל במידת הצורך, פעילות גופנית באופן שגרתי עם חיזוק שרירי הברכיים, האגן ושרירי הליבה. בנוסף, מומלץ לעשות פיזיותרפיה על כל סוגיה, רפואה משלימה, תרופות נוגדות דלקת וכאב ועוד.
אם הטיפול לא מועיל או שיש החרפה בתהליך הדלקתי, ניתן לבצע זריקות לתוך מפרק הברך (סטרואידים, חומצה היאלורונית וכדומה). יש לזכור כי הזריקות כשלעצמן עשויות לשפר את הכאבים ולהוריד את הדלקתיות, אך יעילותן מוגבלת בזמן וללא הפעלה וחיזוק של השרירים הכאב עלול לחזור.
חשוב לציין שעל אף ההתפתחויות הטכנולוגיות שחלו בעת האחרונה, לרפואה המודרנית עדיין אין את היכולת להצמיח מחדש סחוס שנשחק. מכיוון שמוקד המחלה טמון בסחוס השחוק והכואב – רק ניתוח להחלפת הברך יוכל לפתור את מקור הבעיה.

מה עושים בניתוח להחלפת מפרק הברך?

בניתוח מסירים שכבה דקה של משטחי העצם והסחוס הפגועים באזור המפרק, תוך שימור מרבי של העצם והרצועות, ומצפים את שני צידי המפרק בשתלים העשויים מסגסוגת מתכתית כשביניהם לוחית פלסטיק (פוליאתילן) קשיחה, המהווה תחליף לסחוס שנשחק.

יש שתי שיטות עיקריות לבצע את הניתוח להחלפת ברך. השיטה המכאנית המסורתית, והבשורה בניתוחי החלפת הברך – השיטה הקינמטית החדשנית (לחץ למאמר על השיטה הקינמטית).
ד"ר פרוסו הוא מהמומחים הראשונים והבודדים בישראל ובעולם שעשה מעבר מהשיטה המסורתית אל השיטה הקינמטית, ולצורך כך עבר הכשרה ארוכה תוך ביצוע מאות ניתוחים בשיטה הקינמטית עם תוצאות ניתוחיות יוצאות דופן.

זהו ניתוח בעל שיעורי הצלחה גבוהים מאוד, שבו רוב המטופלים מדווחים על הקלה בכאבים, שיפור בתנועות המפרק ועלייה משמעותית באיכות החיים.

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​