החלפת מפרק הברך בשיטה הקינמטית

כל מה שחשוב לדעת

הברכיים שלנו הן מפרקים שמופעל עליהם עומס רב ברוב שעות היממה: בכל פעם שאנחנו הולכים, רצים, עולים ויורדים במדרגות, עוברים בין עמידה לישיבה ולשכיבה – אנחנו מפעילים לחץ על מפרקי הברכיים, ובפרט על הסחוס שנמצא שבהם. מחלת האוסטאוארטריטיס (דלקת מפרק ניוונית) היא מחלה הגורמת לשחיקה ולהיעלמות הדרגתית של הסחוס במפרק.
כתוצאה מכך נוצר חיכוך בין העצמות החשופות – מה שמוביל לכאבים חזקים, למגבלה בתנועות המפרק ולירידה באיכות החיים.
הגישה הטיפולית מתחילה מטיפול שמרני. אם יש החמרה ופגיעה משמעותית באיכות החיים ניתן לבצע ניתוח להחלפת מפרק הברך. מדובר בניתוח נפוץ ויעיל מאוד שמאפשר הקלה בכאבים ושיפור בתפקוד.

לפני החלפת ברך: שיטות טיפול שמרניות

ראשית נהוג לנקוט גישה שמרנית, שכוללת התאמה של אורח החיים עם שינוי של מנהגים והרגלים, כמו ירידה במשקל או שימוש בעזרים להליכה, זאת על מנת להפחית את העומסים המופעלים על הברכיים. במקביל מומלץ לבצע פעילות גופנית בשגרה, ולשים דגש על חיזוק שרירי הליבה, שרירי האגן והברכיים (אופניים, שחייה, יוגה, פילאטיס וכדומה). בתקופות של החרפת הכאבים ניתן להשתמש בתרופות נגד כאבים או נוגדי דלקת, זאת לצד טיפולי פיזיותרפיה או הידרותרפיה שמטרתם לחזק את השרירים שמסביב לברך ולאגן. בהמשך ניתן לנסות טיפולי הזרקות למפרק הברך, כמו הזרקות סטרואידים או חומצה היאלורונית.

למי מתאים ניתוח החלפת ברך?

במצבים שבהם יש פגיעה במפרק הברך כמו שחיקת סחוס ניוונית, פגיעות פחות נפוצות כמו נמק אווסקולרי (AVN), מחלות ראומטיות עם פגיעה מפרקית קשה, שברים תוך־פרקיים ועוד, וכן במקרים שבהם הטיפול השמרני לא הצליח וקיימת פגיעה באיכות החיים – יש מקום להתקדם לניתוח להחלפת ברך. הניתוח מתאים לרוב לאנשים בני 60 ומעלה, ובמקרים מסוימים גם לאנשים צעירים יותר.

מה זה ניתוח החלפת מפרק ברך?

חשוב לציין שעל אף ההתפתחויות הטכנולוגיות האדירות שחלו בשנים האחרונות, הרפואה המודרנית עדיין לא מסוגלת להצמיח מחדש סחוס שנשחק. מכיוון שמוקד המחלה טמון בסחוס השחוק והכואב, רק ניתוח להחלפת הברך יוכל לפתור את מקור הבעיה. במסגרת הניתוח להחלפת הברך מוסרת שכבה דקה של הסחוס הפגוע, והוא מוחלף בשתלים מלאכותיים ממתכת מיוחדת המתלבשים על שני צידי המפרק, כשביניהם לוחית פלסטית העשויה מפוליאטילן (חומר מיוחד שמחליף את הסחוס). כך נוצר מפרק חדש המדמה את המפרק המקורי עם תנועה חלקה וטווחים מלאים.
קיימים כמה סוגי ניתוחים להחלפת מפרק הברך, הכוללים החלפת ברך חלקית והחלפת ברך מלאה. בניתוח להחלפה חלקית של הברך מוחלף רק מדור אחד מבין השלושה הקיימים בברך. זהו ניתוח יעיל, אך הוא מבוצע במקרים מאוד מסוימים, ולכן מתאים בעיקר למטופלים צעירים עם פגיעה סחוסית ממוקדת. ברוב המוחלט של המקרים מחלת שחיקת הסחוס היא מפושטת במפרק, ולכן הניתוח המקובל הוא החלפת ברך מלאה – ניתוח שבו כאמור מוחלף המפרק כולו.

החלפת ברך מסורתית לעומת החלפת ברך קינמטית

ניתוח להחלפת הברך מבוצע עשרות שנים, ועד לפני כמה שנים השיטה הייתה די זהה: בכולם נהוג היה לבצע חיתוך של עצמות הברך ובהתאם לכך לקבע את המשתלים במקביל לקרקע, בעיקר מתוך מחשבה שציר התנועה החדש שנוצר הוא היציב ביותר. כדי להשיג את מטרות הניתוח המסורתי, יש לרוב צורך בהתערבות ובשחרור רב של הרקמות הרכות שמסביב לברך – מה שכרוך בשיקום ארוך וכואב יותר של הרקמות, וכן במנח לא טבעי של הברך.
בסופו של דבר, בשיטה המסורתית כל השתלת מפרק ברך היא באותו מנח מאונך, והיא נעשית בצורה זהה עבור כל מנותח ומנותחת – זאת בלי לקחת בחשבון שעל אף המבנה הפיזי הדומה, קיימים הבדלים באנטומיה ובמנח של הברכיים של כל אחד ואחת מאיתנו.
בעשור האחרון חלו התקדמויות משמעותיות הן בטכנולוגיה והן בידע ובהבנת מנגנוני תנועת הברך. הדבר בא לידי ביטוי בשתלים מלאכותיים מחומרי גלם חזקים ועמידים יותר, המתאימים בצורה טובה יותר למאפיינים האנטומיים הייחודיים של כל ברך – וכך הם מאפשרים שחזור מוצלח יותר של התנועה הטבעית של הברך. ביטוי נוסף הוא פיתוח גישות ניתוחיות שמכבדות את מישורי התנועה והכוחות הטבעיים שפועלים בכל ברך וברך.
כך התפתחה השיטה הקינמטית להחלפת ברך: הרעיון הוא להחליף את הסחוס הפגוע ובאותה עת לשמר את הציר הטבעי של הברך. כלומר את החיתוכים ואת המשתלים מניחים בזווית המקורית של הברך, השונה מאדם לאדם. בשיטה זו אין צורך בשחרור ובפגיעה ברקמות הרכות סביב הברך, שכן צירי התנועה המקוריים נשמרים.

אז מהו היתרון של החלפת ברך בשיטה הקינמטית?

מכיוון שבשיטה הקינמטית הניתוח מבוצע לפי המנחים הטבעיים של הברך, ואין הכרח לפגוע ברקמות הרכות סביב הברך (רצועות, גידים ושרירים) – תחושת התנועה הטבעית לאחר הניתוח נשמרת, השיקום מהיר יותר ויש בו פחות כאבים, ומידת שביעות הרצון עולה.

מהם הסיבוכים של החלפת מפרק ברך בשיטה הקינמטית?

כמו בכל ניתוח, גם בהחלפת מפרק הברך בשיטה הקינמטית, לצד התועלת הרבה שניתן להפיק מבחינת צמצום הכאבים ושיפור התפקוד היומיומי, קיים גם סיכוי קטן להיווצרות סיבוכים. חשוב לציין שאין הבדל בסיבוכים בין השיטות הניתוחיות, ואף יש יתרון מסוים לשיטה הקינמטית – בגלל ההתעסקות הפחותה במבנים וברקמות שסביב הברך.

אז איך אפשר להגדיל את סיכויי ההצלחה של הניתוח?

פשוט לבחור רופא מנתח שיש לו הכשרה מקצועית מתאימה, הבנה וידע עדכניים בתחום החלפת מפרק הברך בשיטה הקינמטית. לא פחות מכך חשוב שהרופא ידע להסביר ולשקף את הבעיה בצורה ברורה והגיונית, וכן שיקנה ביטחון וזמינות גבוהה הן בזמן הטיפול והן אחריו.

מפרק הברך זהו מפרק ציר המאפשר את תנועות הכיפוף והיישור. הוא אחד המפרקים החשובים ביותר לצורך נשיאת משקל ובשל כך נתון לעומסים גדולים במהלך הפעולות היומיומיות. הברך מורכבת משלושה מבנים: 1- עצם הירך, 2- עצם השוק, 3- עצם הפיקה. בנוסף המפרק מכיל רצועות וגידים ועוד מבנים המקנים לו כוח ויציבות.

את האזור המרוחק של העצמות מכסה הסחוס המפרקי – האחראי על פיזור עומסים שווה בזמן דריכה, בלימת זעזועים וכמו כן מקנה תנועתיות חלקה וללא כאבים של המשטחים הפרקיים אחד על גבי השני.

מחלת האוסטאוארטריטיס (דלקת מפרק ניוונית) – היא מחלה הגורמת לשחיקה והעלמות הדרגתית של הסחוס במפרק. כתוצאה מכך נוצר חיכוך בין העצמות החשופות, דבר המוביל לכאבים חזקים והגבלה בתנועות המפרק. האיברים שנפגעים בשכיחות גבוהה מהמחלה הם כפות הידיים, כפות הרגליים, עמוד שדרה והמפרקים הגדולים נושאי המשקל- מפרקי הירכיים והברכיים.

שחיקה קשה של הסחוס, עם העלמות המרווח התקין
צילום ברך תקין עם מרווחים פרקיים שמורים

גורמי הסיכון למחלה הם מרובים, עם אלו נמנים – נטייה גנטית, גיל מבוגר, מחלות התפחותיות של המפרק, טראומה, היסטוריה של עבודה עם עומסים גבוהים על הברך, חולשת שרירים ועוד. 

פגיעה הדרגתית בסחוס

האבחנה מבוססת על השילוב של סיפור מקרה + בדיקה גופנית + ובדיקות ההדמייה (צילום ברכיים בעמידה). 

הטיפול ההתחלתי הוא טיפול שמרני שכולל בתוכו – שמירה על אורך חיים בריא, תזונה נכונה, ירידה במשקל במידת הצורך, פעילות גופנית באופן שגרתי עם חיזוק שרירי הברכיים ושרירי ליבה. בנוסף פיזיותרפיה לכל סוגיה, רפואה משלימה, תרופות נוגדי דלקת וכאב ועוד.
במידה והטיפול לא מועיל או בעת החרפות של התהליך הדלקתי, ניתן לבצע זריקות לברך (סטרואידים, חומצה יאלורונית וכו')- יש לזכור כי הזריקות כשלעצמן עשויות לשפר את הכאבים ולהוריד את הדלקתיות, אך יעילותם מוגבלת בזמן וללא הפעלה וחיזוק השרירים הכאב עלול לחזור.
כשהטיפול השמרני לא מצליח להקל על הכאבים, וכשנוצרת הגבלה בתפקוד עם ירידה באיכות החיים, יש מקום לניתוח להחלפת מפרק הברך.

מה עושים בניתוח להחלפת מפרק הברך?

בניתוח מסירים שכבה דקה של משטחי העצם והסחוס הפגועים באזור המפרק, תוך שימור מרבי של העצם והרצועות, ומצפים את שני צדי המפרק בשתלים העשויים מסגסוגת מתכתית כשבניהם לוחית פלסטיק (פוליאתילן) קשיח, המהווה תחליף לסחוס שנשחק.

זהו ניתוח עם שיעורי הצלחה גבוהים מאוד, שבו רוב המטופלים מדווחים על הקלה בכאבים, שיפור בתנועות המפרק ועליה משמעותית באיכות החיים.

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​